Dr. Kaprinai Norbert
Háziorvos szakorvos

Étrend epekő betegségben és heveny epehólyag gyulladásban

Heveny epehólyag-gyulladás első napján, vagy az epekőrohamot követő két napban elegendő, ha a beteg teát, főtt burgonyát, vízben főtt rizst, zsír nélkül készült köménymagos levest, kekszet, piskótát, gyümölcslevet fogyaszt.

A diéta alapkövetelménye a ZSÍR-, ROST- ÉS FŰSZERSZEGÉNYSÉG.


 

  1. A ZSÍRSZEGÉNYSÉG a legfontosabb követelmény, főleg az első 4 hétben a napi 50-60 g-ot ne haladja meg (0,8 g testsúly kg-ként). Műtét után fehérjehiányos állapotban az emésztőenzimek mennyisége csökken, ezért tanácsos az operatív beavatkozás után az étrendben a zsírszegénységre törekedni. FŐZÉSHEZ LEHETŐLEG TELÍTETLEN ZSÍRSAVAKBAN GAZDAG ÉS ALACSONY OLVADÁSPONTÚ ZSIRADÉKOKAT használjunk, pl. RAMA MARGARIN (30 %-a kókuszolaj) NAPRAFORGÓOLAJ, VAJ - a megengedett napi mennyiséget figyelembe véve.

    A ROSTSZEGÉNYSÉG azt jelenti, hogy a durva, erősen rostos főzelék- és gyümölcsféléket ki kell hagyni az étrendből (az alábbiakban részletesen felsorolva ), helyette a főleg pektinkben gazdag fajtákat tanácsos fogyasztani pl. alma, birsalma, sárgarépa.

  2. A FűSZEREK közül az erős fűszerek, fekete bors, csípős paprika, torma kerülendő. Az enyhe fűszerekkel és ízesítőkkel az étrendet élvezetesebbé lehet tenni, ezek, a Majoranna, fahéj, szegfűszeg, babérlevél, zeller, zöldpetrezselyem, paradicsompüré, köménymag, kapor, szerecsendió, tárkony, kakukkfű, snidling, koriander.

 

A következő napokban az étrend fokozatosan bővíthető, sült burgonyával, zsírtalan prágai sonkával, főtt, majd becsinált baromfihússal, túróval, kétszersülttel. Később áttérhet állandó étrendjére, mely abban tér el az egészséges ember étrendjétől, hogy kevesebb zsiradékot tartalmaz, nem tartalmaz tojásételeket rost, és fűszerszegény. Fontos a gyakori kis étkezés.

 

Általános tanácsok:

 

Az ételeket lehetőleg nem rántással, hanem habarással készítsük. Ne zsírral hanem olajjal vagy vajjal főzzünk, de ezek mennyisége nem legyen nagy és  ne pirítsuk a zsiradékot, hanem a már elkészített ételekhez adjuk hozzá.

 

Húsételek: Minden sovány, nem rostos hús fogyasztható. Kerülendő a szalonna, a zsíros füstölt hús. Rántott hús a párizsi szelet, mely sok zsiradékot vesz fel, nem ajánlatos, helyette főtt, párolt hús, vagy egészben sült húsból szelet, nem zsírosan készített fasírozott fogyasztható. Nem zsíros hal roston, kevés vajjal ajánlható. Pörkölt és paprikás ételek kerülése tanácsos.

Főzelékek: A rostos főzelékek panaszt szoktak kiváltani, ezért kerülendők. Ajánlható a paraj, a sárgarépa, gyenge tök, gyenge zöldborsó, és zöldbab, finomfőzelék, spárgafej. Rostosabb zöldborsót és zöldbabot át kell törni. Habarással készítsük, felengedni vízzel, vagy tejjel lehet. Burgonya minden alakban fogyasztható, kivéve zsírban vagy olajban sütve.  

Száraz bab, száraz borsó kerülendő, káposzta semmilyen formában nem ajánlott, gyenge kel, lencse, saláta, karalábé áttörve készíthető el.

Tejet egyéni tűrőképesség szerint adhatunk, egyszerre nagyobb mennyiség nem ajánlatos. Tejszínt ne fogyasszon a beteg. Túró, nem zsíros sajt, joghurt vaj, kis mennyiségben fogyasztható. A paradicsom gyakran okoz panaszt, nem ajánlatos sem mártásnak, sem paprikával lecsó formájában.

Egy-egy lágy tojás megengedhető, he nem okoz panaszt több is, tojásétel nagyobb mennyiségben és rántotta tükörtojás tilos!

Rizs dara, finoman eldolgozott nem zsíros főtt tészta, apró galuska, tarhonya fogyasztható.

Sült tészták közül piskóták sodóval, torták nem vajas krémmel fogyaszthatók. Felfújtak ártalmatlanok, tejszínes sütemény zsíros linzer tilos.

Friss kenyér, lángos, friss kelt tészta panaszt okozhat, helyette szikkadt kenyér vagy zsemle ajánlatos.

Kompót, az apró magvas gyümölcsökön kívül minden gyümölcsből  készíthető. Nyers gyümölcsök közül hámozva alma, körte, őszibarack, banán, narancs fogyasztható és szőlő, ha a beteg a magot és a gyümölcs héját nem fogyasztja el. A többi  gyümölcs présnedve fogyasztható.